Bizden Haberler

Ambulans Şoförü Hastayı 500 Metre Sırtında Taşıdı


Gümüşova ilçesi Yıldıztepe Köyü’nde göğüs ağrısı çeken Hasan Türken’in yakınları 112 Acil Çağrı Merkezini aradı. Köye hareket eden sağlık ekibi, Türken’in evine yaklaşık 500 metre uzaklıkta kar engeline takıldı.

Ambulanstan inen sağlık ekibi yürüyerek hastanın evine gitti. Kontrol edilen Hasan Türken daha sonra ambulans şoförü tarafından yaklaşık 500 metre sırtında taşınarak aracın bulunduğu bölgeye getirildi. Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırılan Hasan Türken, tedavi altına alındı.

‘Bu ambulans sizin için tertemiz’


Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Yeşilevler Mahallesi’nde önceki gün öğle saatlerinde, ev inşaatının birinci katında beton dökümü yapılırken tahta kalıp büyük gürültüyle çöktü. İnşaatta çalışan işçilerden 3’ü göçük altında kaldı. Yaralanan işçiler, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı, sağlık ekiplerince ambulansla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Yaralıların genel sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Yaralı işçilerden biri, göçük sırasında üstü tamamen harca bulandığı için ambulansa binmek istemedi.İşçi, çevredeki vatandaşlar ve sağlık ekiplerinin güçlükle ikna etmesi sonrası ambulansa bindirilerek hastaneye götürüldü. “Bir şeyim yok” diyerek kirlenmiş elbiseleriyle ambulansa binmek istemeyen işçinin görüntüsü, herkesi duygulandırdı.

Bursa’ya 10 yeni ambulans daha


İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Bursa’daki acil sağlık hizmetleri güçlenmeye ve yenilenmeye devam ediyor.

Önceki günlerde hizmete giren 18 ambulansa ilave olarak 4’ü 4×4 olmak üzere 10 tam donanımlı ambulans daha acil sağlık hizmetleri filosuna katıldı.

Böylece son iki ayda gelen 28 ambulans ile il genelinde 112 istasyonlarındaki ambulans sayısı 148’e çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa 112’nin gerek kentsel gerek kırsal vakalara ulaşmada Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterleri karşıladığına dikkat çekti.

Yeni gönderilen ambulansların kentin birçok noktasında bulunan acil sağlık istasyonlarında kullanılacağını bildiren Dr. Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:

“Bakanlığımız tarafından tahsisi yapılan 10 yeni ambulansımız gücümüze güç kattı. 4×4 ambulanslarımızla kötü hava şartlarında bile şehrimizin en uzak köyüne ulaşabiliyoruz. Gerektiğinde ambulans helikopterimiz hayat kurtarmak için havalanıyor. İlimizdeki ambulans sayısı son gelen ambulanslar ile birlikte 148’e yükseldi. Yeni tam donanımlı ambulanslar acil sağlık hizmetlerinin daha kaliteli daha etkili olmasına katkı sağlayacak.”

Ambulansta ders


Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan ve Bursa’da İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteği ile yürütülen proje devam ediyor.

Öğrencilerin kaza, hastalık, yaralanma, 112 çağrı hattının gereksiz aranmaması, trafikte ambulanslara geçiş önceliği verilmesi ve 112’ye nasıl ulaşacakları öğretiliyor.

‘Minik 112 projesi’ olarak adlandırılan projede, 2016 yılında 60’ın üzerinde kreş, anaokulu, ilkokul ve ortaokulda yaklaşık 60 bin öğrenciye ulaşıldı. Tophane İlkokulu öğrencileri de sınıflarda ve ambulans içinde ekipler tarafından bilgilendirildi. 2017 yılında 50 bin öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.

Yolda kalan ambulansı köylüler traktörle kurtardı


Bursa’da dün yoğun kar yağışı bir ambulansı da etkiledi.

Kalp krizi vakası için köye giden ambulans, yoğun kar sebebiyle yolda ilerleyemedi.

Ambulans şoförü ambulans ilerlemeyince köylülerden yardım istendi.

Köydeki bir traktörle çekilen ambulans, daha sonra hastayı alıp hastaneye götürdü.

Köylüler, ambulansların hayat kurtardıklarını belirterek, lastik ve zincir konusunda yetkililerin daha duyarlı olmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı’nın obez ambulansları her an göreve hazır


Bebeklerin nakli için kullanılan yenidoğan ambulanslarının yanında obezite problemi yaşayanlar için de obez ambulansları tasarlandı. Normalden daha geniş olan ambulanslarda hastaların rahat taşınabilmesi için asansörlü sedye kullanılıyor.

Normalden daha geniş ve yüksek tavanlı, ağırlık limiti 160 kilonun üzerinde.

Acil durumlarda anında müdahale için geniş yelpazede ambulanslar kullanan Sağlık Bakanlığı, obezite problemi yaşayanlar için de özel ambulanslar kullanıyor.

 

Ambulans sürücülerinin eğitimi nefes kesti


 İstanbul yollarında yaşam savaşı içinde olan hastaları en zor koşullarda bile hızlı ve güvenli şekilde hastanelere ulaştırmak için uğraşan ambulans sürücülerinin zorlu eğitimleri nefes kesti.

Kadın bir eğitmenin de yer aldığı eğitimler havadan görüntülenirken, sağlık çalışanlarının tek isteği, zamanla yarıştıkları bu sürede kendilerine “yol verilmesi” oldu.

Sağlık Bakanlığı ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yaşam savaşı veren hastaları en zor koşullarda bile en hızlı ve güvenli şekilde hastanelere ulaştırmak amacıyla görevlerini yapan pandemi dönemiyle yoğunlukları da artan mega kentin ambulans sürücülerine yönelik eğitimler gerçekleştirildi.

4 günlük eğitim sürecinde Ambulans sürüş tekniklerine ilişkin teorik ve uygulamalı eğitimler alan sağlık çalışanları, teorik sınavlarını tamamlamalarının ardından ambulans kullanım sınavına girdi.

Başakşehir’de Atatürk Olimpiyat Stadı otoparkında gerçekleşen eğitimde ambulans sürücüleri, sırasıyla ambulanslara binerek parkurlarda sürüş yaptı

Ambulans sürücülerine kendileri için hazırlanan parkurlarda kayma kontrolü, şerit değiştirme, kavşaklarda sürücü davranışları, kazadan kaçış manevraları, takip mesafesi, güvenli sollama, çıkmaz sokakta manevralar gibi konularda uygulamalı eğitimler verildi.

Ardından sürücüler, direksiyon başına geçerek hocalar eşliğinde parkurlarda manevralarını daha iyi yapabilmek için çalışırken zorlu İstanbul trafiğine hazırlandı.